"Denk niet dat Ik gekomen ben om vrede te brengen op de aarde; Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard." (Mattheüs 10:34)
Vrede op aarde, in mensen een welbehagen. We hebben net de Kerstdagen achter de rug en tijdens die dagen zijn er telkens allemaal oproepen voor vrede in deze wereld. Oorlogen moeten twee dagen stoppen en er moet een vrede zijn omdat Jezus geboren is en we dat gedenken. Juist op de Kerstdagen doet iedereen er van alles aan om vrede met elkaar te hebben. Plotseling worden er vlak voor Kerst dingen uitgepraat, want met Kerst moet het toch echt vrede zijn. Des te schokkender zijn de woorden van Jezus dan, Die Zelf zegt dat Hij helemaal niet gekomen is om vrede te brengen.
Is dan toch het Evangelie van Jezus een strijd-evangelie? Is de boodschap van Jezus dan toch een boodschap van religieoorlog? Hij is toch volgens Jesaja de Vredevorst? Zo noemt met toch Zijn Naam? Waarom zegt Jezus dan Zelf dat Hij gekomen is om het zwaard te brengen? Liever slaan we dit soort Bijbelgedeelten over. Want dit is dan niet meer van onze tijd, wij zijn tegenwoordig beschaafde mensen en wij willen het zwaard niet. Het is de vraag of wij zoveel beschaafder zijn, want het aantal doden door oorlogsgeweld is vanaf de Tweede Wereldoorlog tot nu, groter dan in de hele tijd daarvoor. Het Oude Testament is helemaal niet gewelddadig, als je het aantal doden telt vanaf de Tweede Wereldoorlog tot nu. In onze tijd is er een veelvoud van doden gevallen door oorlogsgeweld. Wij, in onze tijd, zijn veel bloeddorstiger dan in alle tijden die geweest zijn. Het is wel eens goed om dat ook maar eens te beseffen.
Misschien maakt het dat ook wat eenvoudiger om na te denken over het zwaard dat Jezus brengt. Want vrede op aarde, daar is Jezus zeker voor gekomen, want met Jezus kwam Zijn Koninkrijk van vrede ook naar deze aarde. Daar waar Jezus was, daar bracht Hij vrede. Nooit bracht Jezus iets anders dan vrede. Nooit veroordeelde Jezus en altijd was Hij volmaakt zachtmoedig en vergevingsgezind. En toch zegt Jezus dat Hij niet gekomen is om vrede te brengen.
En laten we eerlijk zijn, uiteindelijk brengt Jezus ook vaak helemaal geen vrede. Natuurlijk brengt Jezus Zelf wel vrede, Hij brengt zelfs vrede tussen God en ons, Hij brengt Zijn rijk van vrede, dat is zeker zo. Toch brengt Hij geen vrede op aarde. Hij brengt Gods vrede naar de aarde, dat is wat de engelen zingen in de Kerstnacht, maar Hij brengt niet de vrede over de aarde. Dat is een heel groot verschil. Jezus brengt Gods vrede bij de mensen, maar dat betekent niet vanzelfsprekend dat Jezus ook de vrede over de wereld brengt. Sterker nog, de boodschap van Gods vrede en de boodschap van Jezus Christus is misschien wel de oorzaak van heel veel oorlog en strijd. Maar dat heeft er totaal niets mee te maken dat de boodschap van Jezus niet vredig genoeg is, maar het heeft er mee te maken wat de boodschap van Gods vrede uitwerkt in deze wereld. Dat is namelijk het zwaard dat Jezus, door Zijn vrede brengt in de wereld. En dat is tegelijk ook het grote verschil met andere religies: Jezus brengt vrede, die voor strijd zorgt, anderen brengen oorlog die voor oorlog zorgt.
Gebed: Heer, dat U het zwaard kwam brengen, klinkt zo slecht en uiteindelijk doet U dat ook niet, maar is het zwaard het antwoord op Uw vrede. Maar ik wil met vrede antwoorden op Uw vrede.