"Toen dat woord de koning van Ninevé bereikte, stond hij op van zijn troon, legde zijn staatsiegewaad af, hulde zich in een rouwgewaad en ging in het stof zitten." (Jona 3:6)
Als er iemand is geweest die een preek heeft gehouden die iets heeft uitgewerkt, dan is het Jona. Over reformatie gesproken! Iedereen heeft het over reformatie op dit moment, iedereen spreekt over Luther en ik zie zelfs blogs voorbij komen over ‘refo-zijn’, iets wat een cultuur is met allerlei vormen en uitingen, maar als je wilt weten wat reformatie is, moet je gewoon eens even lezen wat er bij Jona gebeurt. Reformatie is eigenlijk het opnieuw formeren van je denken en geloven. Of misschien beter gezegd: resetten van denken en geloven.
Je kunt je afvragen of we na moeten denken over 500 jaar reformatie. Het is goed om dankbaar terug te kijken, het is goed om te zien wat dit heeft uitgewerkt door de eeuwen heen, maar als dat het herdenken is, dan was het een moment in de geschiedenis, maar blijft het bij feiten van toen. En ondertussen, 500 jaar verder, is er opnieuw een reformatie nodig en eigenlijk is dat elke dag nodig.
Op het moment dat Jona de stad ingaat, gebeurt er een heleboel. Zijn simpele boodschap die een oordeel aankondigt die lijkt op dat van Sodom en Gomorra, verandert alles. De inwoners van de stad waren heel erg goddeloos, ze dienden afgoden en leefden maar raak. Eigenlijk hadden ze hun eigen religie gemaakt en dat was God een doorn in het oog.
Eigenlijk is dit wel heel opmerkelijk, omdat God in het Oude Testament alleen maar Zijn focus heeft op het behoud van Israël en niet van de heidenvolken. Toch grijpt Hij in Ninevé in. De boodschap van Jona, zorgt voor een totale reset van alles wat ze doen. Hun denken, hun geloven, hun handelen, alles wordt op één moment teruggezet naar de basis. Op het moment dat de boodschap bij de koning aankomt, besluit deze een vasten uit te roepen en iedereen moest zich in stof en as bekeren.
Dat was nog eens een koning die zijn stad op het oog had. Dit is zorg voor zijn stad, hij grijpt radicaal in als hij de boodschap van Jona hoort. Hij doet dit niet om iets bij God te claimen, hij hoopt slechts dat God genadig zal zijn vanwege zo’n bekering. “Wie weet zal God Zich omkeren en berouw hebben”, zegt hij.
Ik hoop dat in jouw leven zo’n bekering niet nodig is en dat God de basis is van je leven. Toch wil ik je vandaag eens vragen om eerlijk te kijken naar wat jij gelooft en hoe jij handelt. In hoeverre is de boodschap die Jona brengt, ook voor ons belangrijk. Ik zeg niet dat je in gruwelijke zonden leeft. Tenminste, dat hoop ik niet. Maar even iets van dat resetten in geloof en in handelen. Terug waar het nu echt om gaat. Vroeger was ik een Refo en waren al de regels op gebied van kleding, muziek en noem maar op belangrijker dan wat God nu echt als geloof vraagt. Nu ben ik misschien Evangelisch te noemen, maar ook in die hoek van de kerk ervaar ik regels die opgelegd worden.
Kijk eens naar de koning van Ninevé, hij gaat helemaal terug naar de basis die God vraagt. Die reformatie, laat het daar ook eens om gaan. Het gaat niet om alles wat wij als voorwaarden en regels stellen, God vraagt dat we ons elke dag laten resetten tot op Zijn level! Dat ons leven, ons handelen, ons geloven, ons discipel-zijn gesynchroniseerd is met Zijn bedoelingen. Als je daar eerlijk naar kijkt, dan zal je zien dat er dingen zijn die God niet heeft bedacht en waar God van zegt: “Nee, dit bedoelde Ik zo niet.” Bij kan dit om zonden gaan en bij de ander om religieuze regels die je zelf hebt bedacht of die onderdeel zijn van het kerkcultuurtje waar je onderdeel van bent, maar al die dingen zorgen er voor dat Jezus en Zijn Koninkrijk minder zichtbaar wordt. En laten we vandaag gewoon eens een dag nemen waarin we God vragen om ons te laten zien wat een reset nodig heeft.
Gebed: Heer, ik dank U dat ik U mag kennen, beter en meer dan die heidense koning, maar hij laat wel zien dat hij terug wil naar Gods denken en willen. Laat U mij dan ook zien welke onderdelen in mijn leven een reset nodig hebben.