De komende tijd zullen we nadenken over niet het makkelijkste thema, maar wel een thema waarover het goed is om er meer duidelijkheid over te krijgen. We gaan het hebben over Gods heiligheid. En misschien heb je gelijk het gevoel van ‘moet dat echt?’ Zeker als je opgegroeid bent in een kerk waar het altijd ging over dat God vooral streng en rechtvaardig is. En ja, God is rechtvaardig en zonde ziet God niet door de vingers, maar tegelijk is het een lastige vraag hoe je er dan tegenaan moet kijken als je als gelovige zondigt. Is God dan vooral streng? En hoe zit dit dan als Zijn kind op het moment dat je struikelt?
En laten we eerlijk zijn, onder christenen komen we de uitersten tegen. Er zijn gelovigen die niet verder komen dan alleen te kijken naar hun zonden en nooit op Jezus ziet en zo er alles aan doen om de heiligheid van God serieus te nemen. Maar de andere kant komen we net zoveel tegen. Dat zijn gelovigen die stellen dat als je vergeven bent, dat zonden niet erg zijn. Dit zijn natuurlijk de uitersten, maar de vraag hoe we met Gods heiligheid om moeten gaan en hoe dan ook onze houding ten opzichte van God is, blijft heel lastig.
Wat betekent het dat God heilig is? Als je het woord heilig uitlegt als ‘apart gezet’ betekent het dat God totaal anders is. God is compleet goed en daarmee is Hij totaal anders. Dat betekent dan ook dat God Die compleet goed is ook bepaald wat goed en niet goed is. Hij is volmaakt in Wie Hij is. Dat is eigenlijk ook gewoon wel duidelijk, want als we de tien woorden van God overdenken, dan zou er een hemel op aarde zijn. Als elk van de tien geboden onze praktijk zou zijn, zou de aarde een paradijs zijn. En dat was Gods bedoeling bij de schepping.
De schepping moest de weerspiegeling zijn van de Zijn wezen en van de hemel. Wat Jezus ons later leert bidden: ‘zoals in de hemel, zo op ook de aarde’ wijst het op het herstel van alle dingen dat Jezus op het oog had en daarmee laat Hij ook het grootste verlangen van God zien. Gods heiligheid is niet in de eerste plaats het feit dat God streng en rechtvaardig is, maar Gods heiligheid laat in de eerste plaats Zijn verlangen zien dat de hemel en de aarde volmaakt zouden zijn. Toen God ons heeft geschapen was Zijn verlangen dat wij het volmaakt goed zouden hebben. Wij waren bedoeld om net zo heilig en zuiver te zijn als God Zelf en daarmee zou ons leven volmaakt zijn en zou er geen enkele gebrokenheid of ellende zijn.
Afwijken van Gods heiligheid heeft voor gebrokenheid gezorgd. Waar God volmaakt is gebleven, zijn wij het kwijt geraakt, of nog beter gezegd: Wij hebben Gods volmaakte heerlijkheid en glorie verspeeld. Dit heeft gevolgen als het gaat over degenen die niet geloven, want die zijn onder Gods toorn, maar ook dat is anders dan onder het Oude Testament. En dan blijft de vraag ook nog liggen wat zonde doet in het leven van de gelovige en hoe God daar dan op reageert vanuit Zijn heiligheid.
Genoeg om de komende tijd over na te denken, zodat we ook op dit terrein een evenwichtige relatie met God zullen ontvangen, niet vanuit het oordeel, maar vanuit het verlangen van God: Wees heilig, want Ik de HEER ben heilig.
Gebed: Heer, misschien beginnen we nu wel aan een spannend onderwerp waar religie op de loer ligt om de relatie met U te schaden, maar Uw heiligheid negeren mag zeker niet. Leidt U het, zodat wij zullen groeien in heiligheid en in relatie met U.