Tempel en stad

Thema: Bouwen is de opdracht

"Zij zeiden tegen mij: De overgeblevenen, die uit de gevangenschap daar in het gewest zijn overgebleven, verkeren in grote ellende en in smaad. In de muur van Jeruzalem zijn bressen geslagen en zijn poorten zijn met vuur verbrand." (Nehemia 1:3)

Hoe staat het er met ons land voor? Vind je dat een aparte vraag? Dat is het, denk ik, ook wel een beetje. Een vraag waar je alle kanten mee uit kunt. Maar hoe dan ook zul je wel aanvoelen dat deze vraag bij 'Tijd met God' natuurlijk niet zomaar een vraag is. Kijk, economisch staat Nederland er niet slecht voor, maatschappelijk is er van alles aan de hand, maar hoe staat Nederland er eigenlijk geestelijk voor? Zojuist was ik met iemand in gesprek die een bediening heeft in een moderne stad in Nederland en ik vroeg hem hoeveel procent van de bewoners er op zondag in een kerk zitten. Zijn antwoord was: 1 of 1,5%! En natuurlijk, iemand die niet in de kerk zit kan ook geloven, maar of dat er dan ook voor zorgt dat iemand kan groeien in geloof is een vraag. Maar dat even ter zijde, hoe staat het er met Nederland voor?

Het staat er in Nederland op dit moment misschien wel net zo voor als in Juda terwijl het volk in ballingschap was. Er was in Juda en ook in Israël heel veel misgegaan en uiteindelijk was het hele volk in de ballingschap terecht gekomen. God had ingegrepen, maar ondertussen waren de zeventig jaar van ballingschap voorbij en was er onder Ezra een beweging op gang gekomen die de tempel weer mocht gaan opbouwen. Dat klinkt best wel heel positief en het voelt ook een beetje hoe we in Nederland met allerlei kerkvormen proberen om de kerk weer op te bouwen. En begrijp mij goed, daar is niets mis mee en ik kijk soms naar die kerkvormen en ik word er echt blij van. Maar kijk even wat er gebeurt in de tijd van Ezra. Het boek Ezra eindigt met de toestanden met de heidense vrouwen. De tempel was herbouwd, maar de stad was niet beschermd. Je kunt een land vol met kerken hebben, maar als er in het sociale systeem nog steeds van alles blijft misgaan, raakt de kerk haar zeggingskracht kwijt. Dit is wat er was gebeurd onder Ezra. En zo komen we aan in het boek Nehemia.

Die beide boeken zijn waarschijnlijk één boek geweest. En lees dan even hoe het boek Nehemia begint. Nehemia is in de burcht Susan. Hij was nog gewoon in ballingschap, terwijl er wel een groep terug was naar Juda om de tempel te bouwen. Terwijl hij in de burcht Susan is spreekt hij Hanani, één van zijn broers. Hij kwam samen met de mannen die betrokken waren bij de bouw van de tempel binnen in de burcht. Dan vraagt Nehemia hoe het er in Juda voorstaat. Welk antwoord krijgt hij dan? Degenen die daar overgebleven zijn verkeren in grote ellende en smaad. Ze zijn onbeschermd en het is onmogelijk om de offerdienst weer op te bouwen.

Weet je wat opvalt in het boek Nehemia? Bouwen aan de kerk en bouwen aan de stad zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je kunt wel bouwen aan de kerk, maar zonder dat je verbindingen legt met de stad, kom je nergens. Bouwen is niet alleen de opdracht voor de kerk als plaats van aanbidding, bouwen is ook de opdracht als het gaat om het bouwen aan de samenleving, namens de kerk en vanuit de kerk. De kerk is namelijk bedoelt om een stad te laten bloeien en als we alleen gericht zijn op de kerk en de stad laten voor wat het is, blijkt dat de tempel het niet eens redt. Er moest onder Nehemia niet alleen aan de tempel worden gebouwd, maar ook aan de stad. Kennelijk is het sociale domein ook als een bescherming bedoeld voor de kerk. Op deze manier zullen we samen eens kijken naar de herbouw van Jeruzalem in het boek Nehemia. Bouw jij mee?

Gebed: Heer, bouw Uw Koninkrijk en ons land! En laat ons zien hoe wij daaraan mee mogen werken.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Podcast kanaal Eindeloos gelukkig

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Aanbevelingen

Nieuwe artikelen

Spreekbeurten Theo de Koning

Geen evenementen

Preekrooster 2023-2025

Voor preekregelaars is het preekrooster 2023-2025 van Theo de Koning ter inzage beschikbaar via deze link.

Theo denkt

Geloven is niet meer van deze tijd

Waarom is geloven vaak zo moeilijk? Zou het kunnen zijn dat dit komt omdat wij teveel mensen van deze tijd zijn geworden?
Eigenlijk is geloven helemaal niet iets meer voor onze tijd.

Ik liep afgelopen week buiten en kreeg toen het beeld van een fotorolletje, toen ik liep na te denken over geloof. Ik kom nog uit de tijd van de fotorolletjes. Sterker nog, mijn vader had een heuse Doka. Een donkere kamer waar je zwart-wit foto's kon ontwikkelen. Kleur was niet te doen, omdat dat nog veel meer bij kwam kijken. Geloven moet je eens vergelijken met een fotorolletje.

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland